Bouwcoaching
Heb jij bouw- of verbouwplannen of ga je verhuizen, maar geen idee hoe je dat handig aanpakt? Of raak je bij de eerste de beste offerte al in paniek? Een bouwcoach of bouwbegeleider neemt je heel wat zorgen uit handen. Maar wat doet een bouwcoach nou precies? Een bouwcoach of bouwbegeleider ontzorgt in de eerste plaats. Maar wat kan hij voor jou betekenen en wanneer zet je hem in? Dat leggen we uit, zodat je een goede afweging kan maken bij je volgende bouwwensen.
Wat doet een bouwcoach eigenlijk?
Veel mensen die aan nieuwbouw, verbouwing of een verhuizing beginnen, hebben geen besef van wat hen te wachten staat. Dat is onze doelgroep in coaching en daarvoor is Barkhuis Bouwconsultant met jarenlange ervaring in het vak het juiste adres. De meeste mensen hebben geen flauw benul van wat iets moet kosten. Ze roepen dus maar wat als hen gevraagd wordt hoeveel hun taakstellende budget is en ze nodig denken te hebben om hun bouwplannen te kunnen realiseren. Dat kan anders denken wij!
Eerlijk advies
Misschien een duidelijk verhaal! Maar wat doen we nu precies? “Kort gezegd nemen we je alle rompslomp rond het bouwproces of een verhuizing uit handen. Dat begint met een goed en eerlijk advies, onafhankelijk van de te contracteren partijen bijvoorbeeld een aannemer. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld iemand die een grote verbouwing aan zijn huis uit 1939 wilde uitvoeren. De grootste wens was om deze verbouwing zo te realiseren dat dit harmonieus geheel was afgestemd op de bestaande woning binnen een gering te besten budget. Wij hebben dit onderzocht getoetst aan het bestemmingsplan, ontworpen en gebudgetteerd. Het huis wordt nu verbouwd met Ralph Barkhuis als bouwcoach.”
Offertes vergelijken
Wat doen we nog meer als bouwcoach? Wij vragen natuurlijk de benodigde vergunningen aan, zoeken de juiste partijen om te contracteren en vergelijken de offertes. Vooral op het laatste punt zie je de toegevoegde waarde van een bouwcoach. Weinig mensen missen namelijk de knowhow en expertise om offertes en begrotingen op waarde in te schatten. Dit komt omdat vele contracten in het bouwwezen hun offertes niet open ne transparant aanbieden waardoor er onderling niet inhoudelijk en makkelijk een vergelijk is te maken. Een regelrechte valkuil voor wie de vakkennis mist. Want hoe zit het (later) met de extra- en meerkosten voor diverse disciplines? Wanneer je Ralph Barkhuis als bouwcoach inschakelt, heb je geen nare verrassingen achteraf. Een hele zorg minder! De aannemers gaan zodoende serieuzer en consequenter te werk. De contracten worden zeer grondig en juridisch vastgelegd als ook de voortgang van het werk middels ondertekende bouwverslagen. U staat zo veel sterker in uw schoenen mochten er zich toch onvolkomenen voordoen.
Op de bouwplaats
Tijdens bouwuitvoeringsfase komt de bouwcoach regelmatig op de bouwplaats. Ralph Barkhuis houdt alles netjes in de gaten. Wordt er volgens de gemaakte en vastgelegde afspraken gewerkt en mede volgens de uitvoeringsplanning? Een goede bouwcoach heeft oog voor detail en zal alle belangrijke keuzemomenten benoemen. Denk bijvoorbeeld aan de esthetische eisen welke u stelt en de materiaalkeuzes. Veel mensen denken: “Ach, dat komt wel.” Maar het is beter om daar al in de ontwerpfase gedegen rekening mee te houden, zodat het bouwproces soepel verloopt en je niet voor elk wissewasje met de aannemers hoeft te overleggen. Zo voorkom je vertraging. Mijn opdrachtgevers zitten vaak in tijdelijke of vervangende huisvesting of met dubbele financiële lasten. Vertraging kunt u niet gebruiken– tijd is geld.”
Als het werk opgeleverd is, controleert de bouwcoach vervolgens de eindfacturen volgens het bouwbudget en de opleverpunten. Ook dat scheelt een hoop tijd en gedoe.
Wanneer schakel je een bouwcoach in?
- Als je zelf totaal geen benul hebt van het integrale bouwprocesgang
- Wanneer je het druk hebt met je baan of je gezin
- Je overweegt nieuwbouw een verbouwing of verhuizing maar mist zelf de nodige expertise
- Bij een meer complexere nieuwbouw, verbouwing of verhuizing